Afbeelding
Archief BDU

Dorpsdiender: Veilig winkelen

Lokaal/Column

Als u winkelt in het Vennepse winkelcentrum aan het Händelplein kunt u zich veilig voelen. Dat verzekert althans de blauw/witte stoeptegel in de bestrating tegenover de supermarkt van Albert Heijn, vlak bij apotheek De Kind en het terras van Dunja. Misschien moet u even wat straatvuil verwijderen maar dan is duidelijk cijfer 3 te zien en de aanduiding CCV, wat staat voor Centrum van Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Deze organisatie werkt aan een veilig en leefbaar Nederland, waarbij preventie en samenwerking uitgangspunten zijn, met extra aandacht voor lastige hangjongeren.

Onze oud-politieman weet er alles van. Hij is de man die indertijd stoeptegel nummer 1 heeft mogen aanbrengen, samen met de toenmalige burgemeester Theo Weterings.

Een kleine tien jaar geleden was Haspels eveneens betrokken bij de proef om ondernemers in Haarlemmermeer bekend te maken met preventietips en overvaltrainingen. Foto en krantenknipsel in zijn archief (november 2000) herinneren aan dit initiatief.

"Het was eigenlijk al eerder begonnen met het project Veilig Wonen, waarbij particulieren zich bij de politie konden melden om hun woning op dat punt te laten controleren. Dan kwam er iemand die daarin was gespecialiseerd en gaf na onderzoek advies. Was gratis. Maar dat bestaat niet meer."

Bij genoemde landelijke actie voor ondernemers in een winkelcentrum werkte het platform Criminaliteitsbeheersing samen met de plaatselijke gemeente en de politie. "Via berichten in de krant en ter plekke verspreide folders werden winkeliers opmerkzaam gemaakt op de gratis trainingsmogelijkheden in de eigen regio."

Haspels wijst er op dat de komende maanden weer extra aandacht nodig is. Het is immers de periode van de 'donkere dagen' waarin de meeste overvallen gebeuren. En dan is het goed om te weten hoe je moet handelen.

advertentie