Afbeelding
Selfie

Jonna: Klokkenluiders

Lokaal/Column

Toevallig heb ik dit woord in de laatste paar weken al een paar keer gehoord. Tijdens mijn verblijf in Engeland heb ik er wat over geleerd en ook op school is het voorbij gekomen tijdens Duits… Ik denk dat de meesten die dit lezen wel weten wat een klokkenluider is, maar ik zal het toch nog even uitleggen. Als je op internet de definitie van een klokkenluider opzoekt dan zal je het volgende vinden: "Een klokkenluider is iemand die symbolisch de klok luidt om een misverstand aan de kaak te stellen." Voor mijn gevoel is dit allemaal heel ingewikkeld. Eigenlijk is het iemand die een schandaal van het bedrijf waar hij/zij werkt naar buiten brengt.

Toevallig zag ik het vanochtend weer voorbij komen in de Telegraaf. Het ging over de klokkenluider van het Witte Huis. De persoon die een telefoongesprek van Trump liet lekken, waardoor de democraten hem nu willen afzetten. Daar ga ik nu verder niet op in, want ik weet niet of ik mijn mening over deze situatie netjes kan verwoorden en als ik één ding geleerd heb van het schrijven, dan is het wel dat je voorzichtig moet zijn met je mening geven over de politiek. Toch is dat een beetje dubbel, want het onderwerp van dit stuk zijn wel klokkenluiders en ik sta op het punt om mijn mening daarover te geven.

Tijdens Duits heb ik een stuk gelezen over drie vrouwen, een Duitse vrouw en twee Amerikaanse vrouwen. Allemaal werkten ze al meer dan 20 jaar bij het bedrijf, waar ze de klok luiden. Alle drie beleefden ze andere gevolgen. Een van de Amerikaanse vrouwen werd vrouw van het jaar. De anderen werd billionaire en de Duitse vrouw zat bij een rechtszaak waar ze zichzelf en haar beslissing moest verdedigen.

Ik vind het heel krom dat er in sommige landen met trots naar de klokkenluiders wordt gekeken, terwijl in andere landen mensen voor de rechter worden gesleept. Een geheime aanval of fraude bij een bank, wij als burgers willen dat soort dingen toch weten? Als het aan mij ligt worden alle mensen die zo'n keuze maken gerespecteerd. Het maakt niet uit of ze besluiten de klok te luiden of niet. Het is een moeilijke beslissing is om een geheim naar buiten te gooien van een bedrijf waar je al lang werkt. Het is heel moedig, vooral omdat ze daarna meestal ontslagen worden…

advertentie