Afbeelding
Selfie

Jonna: Social Media

Lokaal/Column

Om eerlijk te zijn ben ik verbaasd over de invloed van sociale media op het sociale leven. Ik wist wel dat het groot was, maar zo groot? Nee, dat had ik niet verwacht.

Mijn ouders zeggen vaak genoeg tegen me dat ik mijn telefoon moet wegleggen of dat ik eens wat minder Instagram, Snapchat of Twitter moet gebruiken. Vaak vind ik dit maar gewoon gezeur, maar sinds een paar weken ben ik gaan letten op het gebruik van de telefoon door mensen van mijn leeftijd. Hoe vaak zie je het niet dat er een groep vrienden in een restaurant zit en dat ze allemaal hun sociale media checken? Hoe vaak lopen mensen met hun neus in hun telefoon over straat? Ik ben tot de conclusie gekomen dat het een probleem is geworden. Mensen praten veel minder met elkaar en daarbij is Instagram, Snapchat en Twitter veel te belangrijk geworden, in het dagelijks leven.

Als ik kijk naar mijn sociale media gebruik dan vind ik eigenlijk dat het wel meevalt. Ja, ik ben op zich wel actief op Instagram dat ontken ik niet. Ik heb ook Twitter, maar daar doe ik niet zo veel mee. Snapchat ontbreekt ook niet, maar dat gebruik ik alleen als ik er zin in heb. Ik doe best wel veel op Wattpad, maar dat komt omdat ik daar schrijf. Ik bedenk mijn eigen verhalen en schrijf ze op Wattpad. Zo kunnen mensen met gedeelde interesses mijn boeken lezen. Verder doe ik ook wel aan Pinterest, maar met maten. Ik moet zeggen dat ik Pinterest wel leuk vind, wat betekent dat ik er gerust 30 minuten doorheen kan scrollen.

Sociale media zorgt voor minder gesprekken en minder leuke uitjes met vrienden. Iedereen wil continue checken wat ze missen en het is niet gezond. Ik zeg nu niet dat sociale media alleen maar negatieve kanten heeft, want ik heb zelf ervaren dat er ook een hoop goede dingen eruit kunnen voortkomen. Ik heb een hoop nieuwe vriendinnen gemaakt via Instagram en WhatsApp, omdat we dezelfde interesses hebben. Met sommige van hun heb ik alleen over het internet contact, terwijl ik met andere ook afspreek om naar de stad te gaan. Op Wattpad lezen een hoop mijn boeken en het is altijd leuk om te zien dat je mensen blij kunt maken!

advertentie
advertentie