Afbeelding
Archief BDU

DORPSDIENDER: Kwetsbaar

Lokaal/Column

Geertje Bos schrijft elke twee weken een column over het werk van de politie in Haarlemmermeer.

Deze keer wil onze dorpsdiender het hebben over de kwetsbaarheid van de motorrijder. Het is eind augustus, nog volop zomer, als hij op de provinciale weg een motorfiets voorbij ziet komen, bestuurd door een jongeman in korte broek, luchtig T-shirt, achterop een meisje, kort rokje en hemd-shirtje. "Dan staat m'n hart zowat stil. En dat rijdt dan ook nog met een behoorlijke snelheid. Kijk, als die motor in een bocht wegglijdt, gaan ze compleet onderuit, en dan blijft er niet veel over van de huid van die jongelui. Die wordt compleet verscheurd. Geloof me, heb ik vaak genoeg als politieman zien gebeuren. Zelfs van een spijkerbroek blijft na zo'n smak op het asfalt niet veel over. Je hebt niet voor niks speciale leren motorpakken." Uit zijn politieverleden dateert een waar motorhorrorverhaal. "Een motorrijder raakte door een verkeerde manoeuvre op de rijksweg in een slip, schoof schuin over de weg richting vangrail, schoot daar verder onderdoor en werd letterlijk onthoofd. Die ellende kan je gelukkig niet meer meemaken. De onderkant is inmiddels goed afgeschermd."

Dat Haspels graag fietst is bekend, maar hoe zit het met zijn motorervaring? "Vroeger bij de politie in Den Haag, reed ik ook motor, maar privé nooit." Daar zit een persoonlijk verhaal aan vast. Hij is krap zestien als hij met zijn spaargeld een brommer koopt. Helemaal te gek om samen met een vriendje gemotoriseerd te gaan stappen. Op een keer, na bioscoopbezoek op weg naar huis, op de Venneperweg, ter hoogte van bakker Jongeneel gaat het goed mis.

"Ik keerde daar even, om te kijken waar m'n maatje bleef, zag hem en draaide terug. Maar te laat om een naderende auto te zien. Ik werd vol geschept, belandde bovenop de auto. Werd pas weer wakker bij Jongeneel op de bank, met het bezorgde hoofd van mijn vader boven me. In die tijd was een helm nog niet verplicht. Die had ik dus ook niet, met het gevolg dat ik een zware hersenschudding opliep en zes weken plat moest. Daarmee was voor mij de liefde voor brommer of motorfiets voorgoed over."

advertentie
advertentie