Afbeelding
Archief BDU

Dorpsdiender: Arrestanten

Lokaal/Column

De Nederlandse Politiebond (NPB) wil, dat er zo snel mogelijk een einde wordt gemaakt aan de inzet van particuliere beveiligers in de arrestantenzorg. (Julinummer Ledenmagazine). Met name vanwege onverantwoorde veiligheidsrisico's voor politiemensen in deze sector. Oud-politieman Ben Haspels begrijpt het probleem. Medewerkers van zo'n beveiligingsbureau zijn immers niet opgeleid voor politietaken, mogen ook niet in politiesystemen. Hij gaat mee met het idee mensen in te zetten met een BOA-certificaat. (Bijzonder Opsporingsambtenaar). Het onderwerp brengt hem op zijn actieve dienstperiode, naar tientallen jaren geleden, toen bewaking van een arrestant de taak was van de dienstdoende agent. "Had je iemand aangehouden dan bekeek een hulpofficier of in bewaring rechtmatig was. In dat geval mocht de arrestant worden vastgehouden, maar niet langer dan zes uur. Na te zijn gefouilleerd werd hij of zij ondergebracht in de ophoudkamer, waar die persoon zo snel mogelijk werd verhoord."

Eén bijzondere gebeurtenis springt eruit. Onze zegsman is betrokken bij fouillering van een man die wordt verdacht van diefstal. "Bleek hij een tas vol papiergeld bij zich te hebben, in totaal 200.000 gulden. Een mooie vangst dus. Het heeft wel even geduurd voordat we met elkaar het geld hadden geteld." Als Haspels' dienst erop zit, wordt hij door een collega apart geroepen. De man legt de bewuste tas op tafel en vraagt Ben nog eens goed te kijken. "Lagen er verstopt diverse zakjes wit poeder. Ik schrok me rot, had ik inderdaad niet gezien. Toen de collega zijn lachen niet kon inhouden, merkte ik pas dat ik in de maling werd genomen. Geen coke maar poedersuiker in de zakjes. Mooie grap, toch?"

Met zijn verhaaltje bevestigt hij dat witwassen van zwart geld van alle tijden is. Hij herinnert aan het huidige plan van het kabinet om 500 eurobiljetten uit de omloop te halen. "Lastiger voor criminelen. En op het politiebureau hoeft niet meer urenlang te worden geteld."        

advertentie