Afbeelding
Archief BDU

Dorpsdiender: Vals geld

Lokaal/Column

Pinnen is tegenwoordig de meest voorkomende manier voor het betalen van aankopen, maar gebruik je toch een bankbiljet, kun je er op rekenen dat het geldbriefje even door een scanner wordt gehaald. "Dat is maar goed ook", vindt onze oud-politieman Ben Haspels. "In de zomermaanden kwam betalen met vals geld nogal eens voor, maar dat is inmiddels steeds moeilijker geworden." Gedurende zijn jarenlange loopbaan maakt hij echter diverse keren mee dat iemand in het dorp de boel flest en met nagemaakt papiergeld betaalt. "Vroeger gebeurde het met biljetten van 25 gulden, later met 50 euro. Zo'n oplichter koopt voor een habbekrats iets in een zaak en rekent af met het bankbiljet dat veel meer waarde heeft. Daarvan krijgt hij dan een aardig geldbedrag terug. En als dit binnen een week bij diverse winkels gebeurt, kun je de winst uittellen."

Zo'n 15 jaar geleden is hij persoonlijk betrokken bij de aanhouding van een valsemunter die op deze manier te werk gaat. Een oplettende winkelier vertrouwt het niet en waarschuwt de politie. De man wordt betrapt met een compleet pakket aan nagemaakte biljetten. "Dat was in de begintijd van de euro, die waren toen makkelijker na te maken dan nu."

Wanneer wist je of met vals geld betaald was? "De winkelier ontdekte het meestal bij de kascontrole. En anders na het storten bij de bank. Dan volgde aangifte bij de politie en werd alles in het werk gesteld om de dader(s) te achterhalen. Cameratoezicht kon hierbij helpen. Vooral als het iemand uit onze omgeving betrof."

Haspels wijst erop dat een persoon soms met een biljet betaalt, zonder te weten een vervalsing in handen te hebben. "Zo iemand is geheel te goeder trouw. Maar de strop is toch voor hem, want een vals biljet is niets waard. En je bent strafbaar als je het alsnog uitgeeft." De Nederlandse Bank raadt bij twijfel aan met een snelle controle te kijken (watermerk), te voelen (inkt) en te kantelen (cijfer of hologram). Een speciale afdeling binnen de politie kan tegenwoordig ook helpen bij het onderzoek. Desondanks, toch maar pinnen?

advertentie