Afbeelding
Sven van der Vlugt Fotografie

Voskuil: Penisnijd

Lokaal/Column

Misschien komt het omdat ik zelf in Beinsdorp woon. Van een afstandje zie je pas echt hoe zielig zoiets overkomt, die nergens op gebaseerde grootheidswaanzin van Hoofddorp.

Het begon in de jaren negentig. Toen vroegen de eerste raadsleden (die zelf overigens nog rechtstreeks afstamden van de boeren) zich ineens hardop af of de naam 'Hoofddorp' niet omgedoopt moest worden tot 'Hoofdstad'.

Ik denk dat ze in Amsterdam nog aan het bijkomen zijn van het lachen. De helft van de bevolking liep nog op klompen. Hoofddorp is sindsdien flink gegroeid, maar dat calimero-gevoel bleef. Hoofddorp kreeg een 'verkeersring', godbetert. Stukken Nieuw-Vennep werden stilzwijgend geannexeerd om Hoofddorp groter te doen lijken. Als jongste vlag op de modderschuit dient het centrum van Hoofddorp tegenwoordig 'Hoofddorp Centraal' te worden genoemd. En de voorgenomen net-even-te-megalomane-hoogbouw op Beukenhorst-West gaat voortaan 'Hyde Park' heten. Triest. Hoofddorp lijdt al jaren aan een ongeneeslijke vorm van penisnijd.

advertentie