De oude machines van Meer-Historie worden weer in werking gezet.
De oude machines van Meer-Historie worden weer in werking gezet. Meer-Historie

Demonstratiedag van Meer-Historie; dorst-oogstdag een maand eerder

Activiteiten

VIJFHUIZEN De restauratiegroep van Meer-Historie gaat weer met oude machines een demonstratie geven op de Plesmanhoek te Vijfhuizen. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving is de dors/oogstdag verplaatst van 4 september naar aanstaande zondag 7 augustus. Reden is het niet verkrijgen van de benodigde toestemming doordat er andere grote evenementen in de regio zijn.

Meer-Historie, een onderdeel van de stichting Haarlemmermeer Museum De Cruquius, promoot het gebruik van oude landbouwwerktuigen en geeft dan ook regelmatig demonstraties met door hen gerepareerde machines.

De mannen van de restauratiegroep, gevestigd in de Polderschuur aan de Spieringweg in Vijfhuizen hebben op 23 juli tarwe gemaaid en op schoven gezet. Een paar dagen later is alles op de wagens verzameld en naar een boerderij gebracht. Het graan moet nog wel gedorst worden en tot meel vermalen worden.

De voorbereidingen daarvoor zijn in volle gang. Alle oude machines krijgen nog een controlebeurt, olie wordt ververst, de tandwielen en snaren worden nog eens nagekeken en de banden op spanning gebracht.

Wij komen in actie met de VIMA dorskast en balenpers en mogelijk zullen we een stuk gerst kunnen combinen met de Claeys M80, het stro persen en het land cultivateren. 

Daarnaast zullen er bij de gezellige cateringwagen, waar van allerlei lekkers te verkrijgen is en andere leuke activiteiten plaatsvinden. Hier wordt onder andere het graan gemalen tot meel voor de te verkrijgen overheerlijke pannenkoeken. Er valt dus van alles te beleven voor jong en oud,

Het vindt plaats op de Plesmanhoek nabij de IJweg 786 te Hoofddorp. Aanvang 11.00 uur.

Afbeelding
advertentie
advertentie