(Archief foto)
(Archief foto) Politie.nl

Advies: veroordelingen diamantroof Schiphol in stand laten

6 juni 2023 om 15:33 Misdaad

SCHIPHOL De veroordelingen van drie verdachten van de geruchtmakende diamantroof op Schiphol in februari 2005 kunnen in stand blijven. Dat adviseert de advocaat-generaal dinsdag aan de Hoge Raad. Hetzelfde advies geldt ook voor de veroordeling van een vrouwelijke medeverdachte wegens witwassen van de opbrengsten van de roof.

Bij de spraakmakende roof werd voor bijna 73 miljoen dollar aan diamanten en sieraden buitgemaakt. Een groot deel van de buit is spoorloos gebleven. De overval geldt als een van de omvangrijkste uit de Nederlandse geschiedenis en deed mede veel stof opwaaien doordat de overvallers hun slag sloegen op een vrachtplatform op de luchthaven dat zwaar beveiligd hoorde te zijn.

Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde drie overvallers in december 2021 tot gevangenisstraffen van 9,5 jaar. Een vrouw kreeg een gevangenisstraf van 10,5 maand opgelegd voor witwassen.

Justitie moest de drie hoofdverdachten in 2005 bij gebrek aan bewijs laten gaan, maar sloeg hen begin 2017 samen met vier andere verdachten opnieuw in de boeien. Dat gebeurde na een lange undercoveractie van de politie in de richting van een van hen, een voormalig KLM-medewerker. Tegenover de undercoveragenten vertelde hij over zijn eigen betrokkenheid en de betrokkenheid van de anderen.

Volgens de verdediging is sprake geweest van psychische dwang omdat de verdachte geld rondbracht voor de undercoveragenten en zijn baan zou kunnen verliezen als hij hun vertrouwen zou kwijtraken. Het hof heeft volgens het advies terecht geoordeeld dat van dwang geen sprake was.

De uitspraak van de Hoge Raad is voorlopig bepaald op 5 september.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie